Assetto Corsa: Your Racing Simulator

Assetto Corsa on puhdas ja ultrarealistinen ajosimulaattori. Se on ollut PC:llä Steamin Early Accessissa jo vuodesta 2013. Täysi versio simulaatiosta julkaistiin PC:llä 2014.

ASSETTOCORSA2Nyt 2016 syksyllä konsoliversion julkaisussa toivoin, että kyseessä olisi puuceehen verrattuna miltei täysin sama versio, kuten muissa simulaatiokäännösversioissa, Dirt Rallyssä ja Project Carsissa on tehty. Harmikseni huomasin, että näin ei todellakaan ole. Kyseessä on riisuttu versio, vaikka peli onkin auto- ja ratasisällöltään sama. Simulaation konsoliversio on riisuttu köyhäksi valikoiltaan, asetuksiltaan ja säädöiltään. Nyt se toki näyttää enemmän niin sanotusti konsolipeliltä, mutta syvyyttä siitä kuitenkin uupuu.

Assetto Corsa huutaa hyvää rattia ja polkimia

Pelaamiseni jäi pelin julkaisun aikaan alkutekijöihin, kun silloisessa versiossa oli huomattavia teknisiä ongelmia. Peli rullasi välillä aivan liian pienellä frame ratella ja padilla ohjaaminen oli liian haasteellista. Nykyisen uudemman patchin myötä nämä ongelmat on korjattu.

shot4

Pelin autovalikoima on mielestäni erittäin kattava.

Assetto Corsa huutaa hyvää rattia ja polkimia, jotta siitä saa irti sen, mitä varten se on tehty – eli eri autojen fysiikan ja rengasfysiikoiden tuntemisen samalla, kun yrittää ajaa laitetta äärirajoilla. Olen kuitenkin positiivisesti yllättynyt siitä, kuinka hyvällä fiiliksellä peliä pystyy myös perusohjaimella pelaamaan. Toki pelistä löytyy apuja myös ohjaukseen, jarruttamiseen ja kaasuttamiseen. Havaitsin hyväksi gamepadilla ajamisen avuksi Stability Control -asetuksen, jota voi säätää ennen session lataamista 0-100% asetuksella.

assetto-corsa-xboxone_1Pelin autovalikoima on mielestäni erittäin kattava. Autovalmistajia on useita ja erilaisia autoja löytyy (ilman DLC-sisältöjä) yli 70 kpl. Useista malleista löytyy vaihtoehtoisia ja viritettyjä malleja. Autoja on paljon erilaisia. Etuvetoisia, takavetoisia ja nelivetoisia katumalleja; kilpa-automalleja hitaista nopeisiin rata-automalleihin; eri aikakausien formuloita ja pikkuformuloita sekä muutama leikkipeli, kuten KTM X-Bow.

Tätä peliä ei kannata ostaa uratilan vuoksi.

Ratoja pelissä voisi olla enemmän. Niitä on kuitenkin kaikkine variaatioineen kolmisenkymmentä kappaletta. Radat ovat suurilta osin oikeita ratoja Keski-Euroopan rata-autoilun kehdosta. Spa, Vallelunga, Nurburgring GP (ja Nordschleife) ja Silverstone, muutamia mainitakseni.

Pelissä on periaatteessa kolme erilaista pelitilaa, Events, Drive ja Career.

Uratila on tylsähkö ja mielikuvitukseton moodi, jossa käytännössä vain ajetaan sarjoja, jotka koostuvat samanlaisista yksittäisistä eventeistä kuin Events-tilassa. Uratilassa lähdetään liikkeelle helpommin käsiteltävillä autoilla, joista siirrytään astetta vaikeammin kontrolloitaviin laitteisiin uran edetessä. Tätä peliä ei kannata ostaa uratilan vuoksi. Siihen harkitsisin F1 2016:a, tai jopa Project Carsia. Varmasti myös Forza-sarjan pelit soveltuvat urapelaamiseen paremmin kuin Assetto Corsa.

maxresdefaultDrive-pelitilassa voi harjoitella, hot lapata, driftata, ajaa nopean kisan tai kokonaisen kisaviikonlopun harjoituksineen ja aika-ajoineen. Kisapituutta voi säätää 1-100 kierrokseen. AI-vastustajia voi olla maksimissaan 15 kpl.

Tekoälystä sen verran, että se ei ole huono, mutta ei se ole mitenkään täydellinenkään. AI:n vaikeustasoa voi säätää very easy, easy, hard, very hard tai alien -tasoille. (Maailman nopeimpia sim racing -kuskeja kutsutaan alieneiksi, joten siitä nimitys.)

ac2Peli on myös täynnä useita kymmeniä Special Eventsejä, joissa pääsee hotlappaamaan, driftailemaan ja kisailemaan useammilla pelin autoilla. Ajamista siis riittää useiksi tunneiksi. Jo pelkästään hotlappaaminen ja oman ajan parantaminen suosikkiautoilla ja -radoilla antaa ajosimulaation ystäville useita tunteja pelattavaa.

Sadetta tai 24 tunnin sykliä pelissä ei ole, mikä onkin pelin ehdoton miinuspuoli verrattuna toiseen konsolisimulaatiotekeleeseen, eli Project carsiin.

Pelistä löytyy toki hieman sään vaihtelua pilvisyyden ja sumun muodossa ja session aloitusaikaa voi säätää 08.00:sta iltaan klo 18.00 asti.

Suhteellisen pitkät latausajat eivät haittaa katsellessa hienoja kuvia autojen yksityiskohdista ja ratamaisemista. Pelin valikkomusiikit luovat hyvää fiilistä ja sopivat autopelimaailmaan hyvin.

Assetto Corsa 10Ajan itse ajosimulaattoreita PC:llä, joissa voi säätää peliohjaimia yms. enemmän omaan makuun sopiviksi. Jos minulla kuitenkin olisi ainoastaan Xbox One tai PS4, ajaisin tätä peliä aivan varmasti ratilla ja polkimilla Dirt Rallyn ja F1 2016:n lisäksi. Tämä voittaa puhtaassa ajonautinnossa ja realistisuudessa Forzat ja Project Carsin, vaikka viimeksimainitussa onkin omat hyvät puolensa, kuten sääolosuhteet ja ratavalikoimat.

Tämä ajosimulaattori on parhaimmillaan puhtaassa ajamisessa ja erilaisten autojen testailemisessa, haluat sitten driftailla testiradalla tai nauttia Nordschleifen legendaarisista vuoristokurveista. Alennuksesta peli kannattaa ostaa pelihyllyyn, jos jo pelkkä radan kiertäminen tuottaa nautintoa ja auttaa kaahaamisvimman purkamisessa.

Kohta keski-ikäinen Sim Racing – harrastaja.
PC:llä Automobilista ja Dirt Rally suurkulutuksessa.
Xbox Onella Rainbow Six siege, Battlefieldit ja Urheilut.

Leave a reply:

Your email address will not be published.