Call of Duty: Black Ops 3

Activisionin lypsylehmä Call of Duty: Black Ops 3 parantaa moninpeliä edellisestä, mutta ampuu aavistuksen yli yksinpelissä. Treyarch yhdistää supersotilaita ja robotteja vauhdikkaassa toimintapelissä, joka maalailee mustia kuvia tulevaisuudesta.

Black Ops 2:n tapahtumista on edetty muutamia vuosikymmeniä, aikaan jolloin ilmastonmuutos on muokannut maailmaa ja sodat käydään robottien ja viritettyjen supersotilaiden kesken. Pelko robottien vallasta lepää taustalla, samalla selvitellään salaliiton solmuja. Pelaajan hahmo miltei menehtyy alun kohtauksissa. Hänet kuitenkin pelastaa ryhmä Black Ops -sotilaita ja he asentavat pelihahmolle kehittynyttä kybertekniikkaa päästä varpaisiin. Pään sisälle asennettu DNI-pääte mahdollistaa ryhmän ”telekineettisen” kommunikoinnin ja antaa supersotilaille muitakin kykyjä, kuten robottien räjäyttelyn mielenvoimalla. Oikeasti!

black-ops-3-screenshot-1

Monipuolinen, mutta allekirjoittaneelle liian hektinen kampanja toimii oivana tutoriaalina moninpeliin..

Tulevaisuuden sotafiktio on ollut tämän genren peleissä nouseva trendi. Kehittäjät voivat toteuttaa mitä mielikuvituksellisimpia skenaarioita ja laitteita peleihin, koska realismi ei ole ikävänä riippakivenä luomistyössä. Mutta miten robottien räjäyttely mielen voimalla… mielen voimalla. Hakkerointi ja kybersota ovat siis isossa roolissa kautta linjan. Välillä pitää kuitenkin niellä pieni pala kurkusta, kun ajatuksiin palautuu se tosiasia, miten lähellä tuota oikeasti jo ollaan joidenkin suurvaltojen kohdalla. Monipuolinen, mutta allekirjoittaneelle liian hektinen kampanja toimii oivana tutoriaalina moninpeliin, sillä siellähän se CoD näyttää jälleen todelliset kyntensä.

Pelihahmojen liikekirjastoon on lisätty liitohyppy – joka on siis jotain siitä väliltä, mitä Advanced Warfare tarjosi lentorepullaan viime vuonna – sekä seinäjuoksu ja uinti. Vesi on elementtinä uusi pelisarjalle ja sen olemassaolo tuo yhden huomioitavan asian lisää taistelutantereelle. Pelihahmot voivat sukeltaa ja taistella vedessä ja vedestä, joka jo itsessään nostaa yllätyskerrointa. Vesialueet moninpelikentissä luovat taktisen vaihtoehdon, sillä ne on usein sijoiteltu joko mahdollistamaan kierron selustaan tai yllätyksellisen saapumisen lipulle tai muuhun kohteeseen. En ole ihan vielä päättänyt, onko vedessä sotiminen moninpelissä hyvä vai huono asia, yksinpelissä se ei ollut. Ainakin se on erilainen ja piristää kenttiä jo olemassaolollaan. Seinäjuoksu on enemmän fiilistelyltä tuntuva lisäys, vaikkakin vaarallinen oikein tehtynä ja yhdisteltynä liitohyppyyn. Pelaaja pystyy teoriassa liikkumaan pelkillä seinillä, mutta siitä ei välttämättä ole taktista hyötyä. Itse usein unohdan mahdollisuuden käyttää seiniä hyväkseni, kunnes kentässä tulee vastaan kohta, joka on tarkoitettu vain seinäjuoksulle. Kenttäsuunnittelu ylipäätään on keskitasoa korkeampaa ja muutama lempikenttäkin on jo löytynyt.

black-ops-3-screenshot-2

Hahmon ja aseiden kehitys ei ole kokenut sen kummempaa muodonmuutosta. Edelleen käytettävissä on 10 pistettä tai paikkaa, jotka voi täyttää omalle pelityylille uskollisesti. Levutuksessa saavutetaan pisteitä, joilla voi avata uusia kykyjä, perkkejä tai aseita. Perkit ovat olleet tähän asti muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta tasapainossa, eikä aseissakaan mitään ylivoimaista ole tullut vastaan. Vanhuus ei tunnu tulevan yksin, sillä refleksilimua nauttineet ihmiset vievät Pullukkaa – käyttistäni Xboxissa – kuin litran mittaa kaikissa muissa pelimuodoissa paitsi Search & Destroyssa. Eivätkä siinäkään tilastot ole niin kaunista katsottavaa. Paluu kultaisiin vuosiin toki voisi olla mahdollinen, mutta siihen vaadittava pelituntimäärä ei ole käytännössä mahdollista.

Uudistunut Zombie-moodi ottaa tarinallisemman muodon, joka tekee Hollywood-näyttelijöiden tähdittämästä lisäpelistä mielenkiintoisemman kuin ennen

Call of Duty on nautinnollista pelattavaa pitkästä aikaa. Hyvällä porukalla tiukan matsin voittaminen tuo tutun euforisen olon. Nuorempaa pelaajakuntaa kosiskeleva hahmoluokka-mekaniikka ei ole minun makuuni. Mutta minä olenkin jo kyyninen ja muuttumishaluton pelaaja, joka toivoo enemmän parempaa vanhaa kuin parempaa uutta. Yhdeksällä eri hahmoluokalla on omat erikoiskykynsä, jotka aktivoimalla hahmo voi esimerkiksi kelata omat liikkeensä muutaman sekunnin takaisin, käyttää erikoisasetta ja niin edelleen. Kierroksen lopussa voittajatiimin kolme parasta hahmoa pääsevät ruutuun heittämään uhoavat herjansa vastustajille.

Uudistunut Zombie-moodi ottaa tarinallisemman muodon, joka tekee Hollywood-näyttelijöiden (Ron Perlman, Jeff Goldblum, Heather Graham ja Neal Mcdoughn) tähdittämästä lisäpelistä mielenkiintoisemman kuin ennen. Perusidea pysyy samana. Zombie-aaltoja kumotaan yksin tai porukassa ja edetään kentässä avaamalla ovia saavutetuilla kokemuspisteillä. Kokemuspisteillä saa ostettua eri aseita. Pelimuotoon on lisätty roima ripaus lisää mystiikkaa ja yliluonnollista pahuutta. Kertoja Robert Picardo johdattaa pelaajat selvittämään heille langetetun ”kohtalon” alkuperän ja syyn. Tarkkuutta ja taktikointia vaativa pelimuoto on edelleen tervetullut vaihtoehto tasapainottamaan sodan rytkettä pää- ja monipelissä. Pelistä löytyy myös toinen tarinavetoinen Zombie-moodi, joka jatkaa alkuperäistä tarinaa ”Origins”. Tässä luotetaan perinteisimpiin ääninäyttelijöihin kuten esimerkiksi Nolan Northiin.

Call of Duty: Black Ops III yllättää muutamilla muutoksilla ja korjaa pelisarjan tasoa. Mielipide pelistä, kyvyistä, aseista ja kentistä tuntuu muuttuvan riippuen siitä, tuleeko pelissä turpaan vai ei. Mutta viihdyttävää kuitenkin, ainakin vielä. Pelaajan.net suosittelee!

Pelaajan-Net_Recommend-Badge_w200

Kuvat: Lähde

Pelien parissa vietetty aika on kuin laittaisi pankkiin rahaa…vai miten se meni. Kuuntele Pelaajien Podcast!

Leave a reply:

Your email address will not be published.