Evolve

Kauan odotettu Evolve on Turtle Studiosin kunnianhimoinen projekti, josta ei puutu toimintaa ja tiukkoja tilanteita. Moninpeliin painottuva metsästyspeli on kuitenkin ristiriitainen tapaus. Kehittyykö Evolve aivan omalle tasolleen vai jääkö sen elinkaari odotettua lyhyemmäksi?

Asutetulla ulkomaailman planeetalla paikallinen villielämä nousee vaaralliseksi uhaksi kolonisteille.

Evolve_20150218223105Valtavat kartat tarjoavat monimuotoista taistelutannerta jopa eeppisiin mittoihin kasvaville hunteille. Karttojen koko ja suunnittelu ovatkin yksi pelin parhaista puolista. Kentissä on runsaasti korkeuseroja, kasvillisuutta ja rakennuksia. Hahmojen rakettireppujen ja hirviön kiipeily- ja lentokyvyn avulla pelaajan liikkuma-alue on monipuolinen, samoin etenemismahdollisuudet. Tarinan puolta pelissä on niukasti, mutta sitä ei sen ihmeemmin edes tarvita. On kuitenkin mukavaa, että taustalla velloo jokin motiivi hirviöhipalle. Henkilökohtaisesti olisin kaivannut selkeämpää ja kunnon yksinpelikampanjaa, mutta minä pelaankin yksinpelejä ennen moninpelejä. Asutetulla ulkomaailman planeetalla paikallinen villielämä nousee vaaralliseksi uhaksi kolonisteille. Valtavat hirviöt ryhtyvät riehumaan ja laittamaan maisemaa sileäksi. Viimeiset ja samalla parhaat palkkiometsästäjät saapuvat apuun pelastamaan kolonisteja ja päästämään hirviöitä päiviltä – tai ainakin yrittämään tätä.

EvolveSaalis vai saalistaja?

Haluatko metsästää vai olla metsästetty? Tällä kysymyksellä Evolve jakaa peliporukan servuilla neljän hengen metsästysporukkaan ja yhteen metsästettävään hirviöön. Koska hahmoluokkia voi olla vain yksi per matsi, kehittäjät ovat päätyneet ratkaisuun, joka varmasti jakaa mielipiteitä. Pelaajan tulee asettaa pelattavat hahmoluokat tärkeysjärjestykseen hirviö mukaan lukien, eli millä pelaisi mieluiten, millä vähiten ja niin edelleen. Peli arpoo hahmoluokat pelaajille ”toivelistojen” perusteella. Evolve ei mahdollista pelinhakua rajaamalla sitä vain yhteen luokkaan. Ei siis voi hakea pelejä, joissa olisi vain Assault-hahmoluokkia vapaana. Ei voi olla koskaan varma, että pääsee pelaamaan lempiluokallaan – sitä jota haluaisi tehokkaasti kehittää. Matsien välissä hahmoluokat arvotaan aina uudelleen. Kaveriporukassa hahmoluokat tietenkin päätetään ja jaetaan sulassa sovussa. Jos poistut pettyneenä servulta liian nopeasti tai kesken pelin, sinulle läpsähtää minuutin odottelusakko moninpelin aulassa. Näppärää.

Tiimityö on kaiken A ja O.

Evolve_20150218215900Pelissä on neljä hahmoluokkaa; Assault, Trapper, Medic ja Support. Hahmoluokat on mietitty tarkoin ja jokaisen rooli on erittäin tärkeä tehtävän onnistumisen kannalta. Jokaisella luokalla on avattavia hahmoja, jotka on varustettu hieman eri kyvyillä ja aseilla. Hahmon kehitys ja jokaisen tehtävän jälkeen käynnistyvä pistekaruselli jättävät hieman epäselvän vaikutelman. Oikotietä menestykseen ei ole, vaan uudet hahmot avautuvat vasta, kun peliprofiilisi on saavuttaneet tietyn tason. Tiimityö on kaiken A ja O. Ryhmässä on syytä pysyä, sillä luonnossa väijyy muitakin vaaroja kuin metsästettävä hirviö. Joukosta erkaantunut metsästäjä on helppo saalis lihansyöjäkasville tai uhriaan vaanivalle pedolle.

Ruokaketjun huipulle

Hirviöllä pelaaminen vaatii harjoittelua ja kärsivällisyyttä. Pelattavia hirviöitä on neljä, joiden kyvyt eroavat toisistaan. Pelin alku tuntuu olevan kriittisin ainakin Hunt-pelimuodossa, sillä liian varhaisessa vaiheessa jäljitetty hirviö saa armotta tuta metsästäjiltä. Jos ensimmäisistä minuuteista selviää ja pääsee ”rauhassa” kehittymään toiselle tasolle tai kolmannelle, pelikenttä tasoittuu kummasti. Kolmostasolla oleva Hirvö on todella vaarallinen ja hankala kumottava kokeneellekin metsästäjille. Hirviön hallinnan ollessa osaavissa käsissä tehtävä on miltei mahdoton. Hirviö saa suojakerrosta ja kehittyy metsästämällä ja syömällä villieläimiä. Korkeimmalle – eli kolmannelle – tasolle päässyt hirviö voi hyökätä kentässä olevan ytimen kimppuun, jonka tuhoamalla se voittaa pelin.

Pelin harvat heikkoudet ovatkin tekoälyn puolella.

Evolve_2Pelimuotoja on neljä; Hunt, Nest, Rescue ja Defend. Hunt on perus metsästyshippa, jossa metsästäjät yrittävät saada hirviön hengiltä ennen kuin se saa metsästäjät hengiltä tai tuhoaa kentässä olevan ytimen. Nest-pelimuodossa metsästäjien tehtävä on tuhota hirviöiden munia x-määrä ja hirviö yrittää tietenkin estää heitä. Rescuessa pelastellaan kolonisteja ja Defendissä metsästäjät yrittävät puolustaa kohteita hirviöaalloilta. Pelimuotoja pystyy pelaamaan sellaisinaan tai kampanjaluontoisesti Evacuation-pelimuodossa. Evacuation sekoittaa viisi eri pelimuotoa, jossa kunkin erän voittanut saa jonkin avun seuraavaan erään.

Evolve_20150218222650

Tekoäly

Evolve vaatii kurinalaista pelaamista sekä metsästäjiltä, että hirviöltä. Viihdyttävimmät matsit käydään oikeiden pelaajien kesken. Pelin harvat heikkoudet ovatkin tekoälyn puolella. Tekoälyllä korvattu metsästäjä on varsin näkymätön ja tarkemmin koordinoitu puolustus tai hyökkäys ei tahdo onnistua, jos yksi metästäjistä nysvää omiaan. Tämä pätee myös ihmispelaajiin. Tekoälyn kontrolloima hirviö on taas täysi vastakohta nysvääjälle. AI-monsteri on armoton ja täydellinen tappaja. Miltei virheettömältä tuntuva hirviö kehittyy kolmannelle tasolle usein epäilyttävän nopeasti, mikä auttamatta johtaa metsästäjien tappioon. Viihdyttävä pelikokemus edellyttää inhimillisiä virheitä, joita paniikki, huono taktikointi ja virhepainallukset aiheuttavat. Myös voitto suuntaan tai toiseen tuntuu monin kerroin paremmalta, kun tietää että vastassa ei ollut tekoälyn ohjaama hahmo.

Evolve eroaa massasta huolellisella toteutuksellaan. Grafiikka ja äänet ovat rautaa ja dialogeissa on hauskaa huumoria. Peli kärsii joistain käytännön puutteista, epätasapainoisesta tekoälystä ja sekavasta hahmon kehityksestä, mutta on teknisesti hyvää tekoa. Hyvällä porukalla pelaaminen on todella hauskaa. Lisää pelimuotoja ja hirviöitä jää kaipaamaan, mutta maksulliset lisäosat tulevat varmasti auttamaan tähän. Yksin tai yhdessä, pelaajan.net suosittelee.

Pelien parissa vietetty aika on kuin laittaisi pankkiin rahaa…vai miten se meni. Kuuntele Pelaajien Podcast!

Leave a reply:

Your email address will not be published.