Farming Simulator 15

Olisiko minusta maanviljelijäksi? Itseltään tätä kysyvän olisi syytä kokeilla Farming Simulator 15-peliä. PC:lle jo viime vuoden puolella saapunut Farming Simulator 15 tekee pelisarjan debyytin uuden sukupolven konsoleilla. Pelisarja itsessään ei ole kovin uusi. Ensimmäinen Farming Simulaation ilmestyi vuonna 2008.

Minusta ei olisi maanviljelijäksi. Totesin tämän kyllä jo parikymmentä vuotta sitten, kun minulla olisi voinut olla mahdollisuus suunnata ammatillisesti maan kääntämiseen. En ole koskaan ollut erityisen kätevä mekaanisten laitteiden kanssa, eikä traktorissa istuminen ollut mielestäni millään tavalla palkitsevaa. Farming Simulator 15 antaa pelaajan lähestyä maanviljelyn saloja tunnustelevasti – ainakin aluksi. Ja jos nyt ollaan rehellisiä, ei tämä simulaatio ole kuin kaukainen peilikuva realistisesta maatilan hoidosta. Eihän se sitä yritä ollakaan, vai yrittääkö?

farming simulation 15_2Farmarin arkea

Itse tyydyin viljelemään muutamaa pellonpalstaa ja keräämään satoa ja myymään viljan, jotta pärjäisin päivästä toiseen. Kerättyäni tarpeeksi rahaa sain ostettua traktorin perään uuden härvelin, jonka käyttötarkoitus oli ainakin aluksi usein täysi kysymysmerkki. Minun oli säädettävä ajan kuluminen nopeimmalle mahdolliselle, jotta pelin verkkainen tempo ei olisi tuudittanut minua uneen. Hoidettuaan muutaman sadon talteen ja myytyään sen pelaajalla on varaa palkata myös apulaisia ajamaan pelin eri laitteita. Näin voi siirtyä suunnittelemaan suurempia kuvioita ja katsomaan päältä, että hommat sujuvat. Halutessaan voi toki hypätä haluamansa laitteen kyytiin ja kyntää tekoälyn aloittamat palstat loppuun.

farming simulation 15_1Toisinaan buginen teköäly tekee outoja tempauksia, esimerkiksi ajaa laitteita ultrahitaasti ja epäloogisesti. Tämä johtaa siihen, että pelaaja joutuu hyppäämään puikkoihin ja tekemään työt itse. Pöyristyttävää, että maatilalla joutuu isäntäkin välillä töihin. Kartta on suurehko, ja ostamalla maata pystyy laajentamaan imperiumia. Peliin kuuluu myös metsänhoitoa ja kotieläinten kaitsemista. Olisin toivonut, että näytöllä olevien valikoiden näkyvyyttä olisi saanut säädettyä asetuksista. Ne olivat usein tiellä ja niiden informatiivinen arvo oli suhteellisen pieni. Peli pyörii kiitettävästi ainakin arvosteluversion Xbox Onella. Kontrollien oppiminen vie hetken, pieniä virheitä sattuu ja aura voi pudota vahingossa kyydistä kesken matkan.farming simulation 15_3

Graafisesti, äänellisesti ja teknisesti Farming Simulator 15 ei ole mestariteos. Koneiden mallennus näyttää suhteellisen hyvältä, mutta maasto on melko pelkistettyä seuraavan sukupolven konsolille. Eri laitteiden moottoreiden äänet vaihtelevat, ei kuitenkaan niin paljon, että maallikkokin osaisi erottaa John Deeren ääntä Deutzista. Hiiren tekoälyllä varustettuja henkilöautoja ajaa maatilan ympärillä olevilla teillä suhteettoman tiheään – ottaen huomioon, että ollaan maatilalla keskellä ei mitään. Autot eivät varo traktoria, vaan ovat oikeastaan vain tiellä, kun on kiire puimaan. En oikeastaan ymmärrä, miksi sunnuntaiajelulla olevat henkilöautot on ollut tarve ympätä peliin.

En oikein tiedä, kenelle voisin suositella peliä. Kaikille, en kenellekään? Farming Simulator 15 on kaikessa harmittomuudessaan kuitenkin vain simulaatiopeli maanviljelyksestä. Peli on varmasti omiaan niille, jotka eivät kaipaa peleiltä jännitystä ja toimintaa, minä ainakin kaipaan edes vähän jompaa kumpaa. Passiivisen sunnuntaipelaajan löytö, joka ainakin FIGMA-listan mukaan on löytänyt yleisönsä.

Pelien parissa vietetty aika on kuin laittaisi pankkiin rahaa…vai miten se meni. Kuuntele Pelaajien Podcast!

Leave a reply:

Your email address will not be published.