Pelitauko: Japani..Nippon HD?

Japani. Resident Evil, Devil May Cry, Final Fantasy -sarja ja monia muita. Resident Evil on menettänyt hohtonsa vitososan myötä, Devil May Cry on junnannut paikallaan niin kauan kun voi muistaa. Final Fantasy -sarja kokeilee onneaan uudella, virtaviivaisella seikkailulla, jossa itse seikkailu ja tutkiminen on onnistuttu hukkaamaan täysin. Nyt pelaaja kulkee tarinaa määrätyillä hahmoyhdistelmillä selkeää reittiä pitkin ilman eksymistä ja mahdollisuutta tutkia tätä ”uutta ja hienoa” Fabula Nova Crystallis -universumia. Tarina etenee chapteristä toiseen ja jopa taistelu on suureksi osaksi automatisoitu. Siis jos tahdot niin. Pelisarjan yksi hienoimpia puolia on aina ollut sen tunnelmallinen soundtrack, mutta nyt, Uematsun poissa-olon voi tuntea. Niin sanottuja ”leveleitä” ei periaatteessa ole ja kehitys tapahtuu sphere grid-mäisessä ketjustossa jossa ei myöskään ole mahdollista eksyä tieltä.

Länsimaisille yksinkertaisemmin?

Kysymys kuuluukin,että MIKSI? Ymmärrän täysin kehittäjien halun uudistaa ja myös jollain tavalla tajuan, että yrittävät tehdä pelistä enemmän länsimaiseen makuun sopivan, mutta tarkoittaako se toimivien konseptien heittämistä romukoppaan ja korvaamalla kaiken hienon josta sarja on tunnettu. Yksinkertaistamalla monia pelisarjan tunnettuja piirteitä. Tämä tuntuu hieman kauempaa hauttana loukkaukselta länsimaista pelikansaa kohtaan. Olemmeko niin yksinkertaisia, että suostumme vain pelaamaan peliä joka ei stimuloi aivonystyröitämme millään tavalla ja ei kehota kekseliäisyeen. Ilmeisesti japanilaiset kehittäjät ajattelevat meistä niin. Uskon, että monet FF-sarjaa pelanneet henkilöt pitivät ”seikkailtavasta maailmankartasta” ja mahdollisuudesta mennä tsekkaamaan mitä on esimerkiksi tuolla luolassa joka näkyy horisontissa muuten asumattomalla saarella.

Miettikääpäs hetken aikaa Devil May Cry -sarjaa vaikkapa. Ensimmäinen osa oli aikoinaan tosi hienoa mätkettä. Nyt on tullut pääosin neljä samaa peliä, tosin uusin pakollisilla HD-grafiikoilla. Tässä tosin päästään dilemmaan, että ”Miksi uudistaa toimivaa, myyvää kaavaa?”. Resident Evil -sarjalla on osia jo enemmän kuin meillä on sormia, joista nyt kaksi on tätä uudistettua Ressaria…,joista jälkimmäinen on ns. nelosen päälle rakennettu toimintapainotteisempi peli, HD -graffoilla tietty. Missä on pelisarjan tutut kauhuelementit?

Vaadimme muutosta

Tuntuu, että rakas japanimme on ruvennut vetelemään vääristä naruista. Pelisarjat junnaavat paikallaan tai sitten tehdään muutoksia pelisarjan toimivimpiin elementteihin. Olisin halunnut päästä uuden Final Fantasy -pelin luoviin palavereihin mukaan kuuntelemaan, että mitäs siellä on päissä liikkunut.

Uutta Final Fantasy XIII huomioimatta japanilaiset kehittäjä -ystävämme ovat tällä hetkellä pelibisneksessä Petrification- loitsun vaikutuksen alaisena ja jonkun pitäisi castata heihin Soft. Makuasioista on silti pääasiassa kyse. Uudesta FF-pelistä varmasti monet saavatkin päivittäisen konsolirope- annoksensa, mutta henkilökohtaisesti kyseinen seikkailu on tähän asti tuntunut suurelta pettymykseltä, vaikkapa tätä osasin ennakkohypestä päätellen odottaakin. Vielä on tosin chaptereitä jäljellä ja katsotaan kuinka paljon pelimaailma avautuu, tuleeko vastaan tasankoja jossa voi vapaammin tehdä tehtäviä, metsästää hirviöitä ja kerätä aarteita Chocobolla ratsastaen. Näin kuulemma pitäisi päästä tekeen. Odotetaan mielenkiinnolla Villen arvioita pelistä, kyseessä kuitenkin myös pitkän linjan FF -veteraani.

Parasta nyt: 1. Super Mario Odyssey 2. Pillars of Eternity 3. Battlefront 2. Odotan: God of War (PS4). Voit seurata minua myös Twitterissä!