Mass Effect 2

Ensimmäinen Mass Effect on vieläkin Xboxin parhaita pelejä. Vikoja toki löytyi, mutta niiden ohi katsottiin sokkona ja keskityttiin henkeäsalpaavan jännittävään scifi- tarinaa. Mass Effect 2 korjaa suurimman osan ykkösen vioista ja puutteista, mutta aiheuttaako peli yhtä vahvoja väreitä kuin ensimmäinen aikoinaan?

Mikäs se suunta oli?

Shepard kuolee avaruuteen, kaikkien vihaama kolmas taho palauttaa tyypin henkien kirjoihin ja pyytää pelastamaan universumin. Epäilyistään huolimatta Jani tai vaikka Esko Shepard päättää lähteä keräämään kaikkien aikojen kovimpia tyyppejä galaksien syövereistä. Tässä sivussa voi tehdä kaikenlaista muuta puuhaa, kuten skannailla planeettoja resurssien toivossa tai vaikkapa pimpata Shepardin kattohuoneistoa. Sivutehtäviä saa taas paljon kun tiimiläiset haluavat Shepardin tekevän omat likaiset työt puolestaan.

Jos haluat vaikkapa Garruksen ampuvan tiukempia settejä, on sinun tehtävä kyseisen hahmon sivutehtävä, että saat auki kyvyn tyypin kykypuussa. Hahmonkehitys kaikenkaikkiaan on suppeaa ja esimerkiksi asekykyjä ei paranneta pistein. Jos mielestäsi roolipelaaminen on kykypisteillä luttaamista, petyt varmasti.Mass Effect 2 luo roolipelimäisyyden sen tarinan valintojen ja keskustelumekaanikan kautta. Vaikka aluksi olin erittäin nihkeänä pelin mitäänsanomattomasta kykypuusta, niin rakastan pelin hahmoon syventymistä valintojen avulla. Usein tuli kohtia, jolloin piti miettiä tarkoin, että mitä itse tekisin jos mun harteilla olisi esimerkiksi yhden kokonaisen rodun selviäminen. Arkipäivää Shepardille.

Tyylikästä hahmosuunnittelua

Shepardi liikkuu nyt enemmän kuin gepardi, mutta silti taistelussa sankari käyttäytyy välillä kuin keihäät olisi molemmissa pohkeissa. Suojaan meneminen on samassa napissa kuin juoksu, mutta tähän  tottuu.  Suojautumisen kanssa tuli revittyä harmaita hiuksia. Kiivaassa tulitaistelussa nappia saa hakata useasti, koska Shepard voi horjahtaa pamauksesta ulos suojastaan. Automaattisesti sankarimme ei paikalleen palaudu,vaan uudestaan pitää nappia painaa. Suojaan meneminen jumitti myös useasti. Asentamalla pelin kovalevylle tietyistä äänibugeista pääsee eroon. Shepardi voi myös jäädä pysyvästi jumiin, jolloin pitää ladata seikkailu uudestaan.

Universumi on kaunis paikka ja Mirandalla on pyöreät muodot. Peli on kaunis ja Shepardista saa repaleisen näköisen juopon. Pelin tekstuurit pysyvät nyt aisoissa ja planeetoissa on enemmän vaihtelua, vaikka kaupungit ovatkin pieniä ja staattisia. Olisi ollut hauskaa päästä vapaammin tutkimaan kaupunkeja, jotka selkeästi jatkuivat pitkälle. Vaikka Mako olikin kaamea vehje ykkösessä, laajensi se tutkimusfiilistä silti entisestään. Rajat  pitää silti vetää ja  dvd-levyjen koko nyt on mitä on. Peli tulee kahdella eri levyllä, joita pitää vaihtaa keskenään pari kertaa.

Scifi -miljöötä entisestään ehostaa hyvä äänimaailma ja soundtrack. Ryhmän jäsenet huutavat toimimisiaan ääneen ja vastustajat kiljuvat kivusta. Kaikenkaikkiaan tunnelma on aivan loistava. Tarina, kaikessa eeppisyydessään tuntui löyhemmältä kuin ykkösessä. Vaikka taustalla onkin isompi paha, silti ykkösosan pieni sittiäinen Saren oli kokonaista Reaper -laumaa hienompi hahmo. Kakkososan lopputaistelu, verrattuna helppoon Sareniin, oli aivan naurettava. Eeppinen, mutta täysin turha kapistus. Eihän se edes tehnyt mitään!!!

Noh, kaikenkaikkiaan kyseessä on hieno peli ja loistava jatko-osa. Valinnat on parhautta. Alussa tuntui, ettei asioiden kulkuun saanut täysin vaikuttaa, mutta lopulta pieneltä tuntuvilla jutuilla olikin suurempi merkitys. Lopussa kannattaakin olla tarkkana, koska suuren voiman mukana tulee sitäkin suurempi vastuu.

[spoiler]Kannattaa pitää huoli aluksesta ja sen varustuksesta, ellei halua menettää pelin lopussa osaa ryhmästä.[/spoiler]

Parasta nyt: 1. Super Mario Odyssey 2. Pillars of Eternity 3. Battlefront 2. Odotan: God of War (PS4). Voit seurata minua myös Twitterissä!

Leave a reply:

Your email address will not be published.