Middle-Earth: Shadow Of Mordor

Gondorin torvet kajahtavat! Pelinkehittäjä Monolith Productions on ottanut Middle-Earth: Shadow Of Mordorin tekemisen vakavasti ja saanut aikaan vaikuttavaa jälkeä. Toteutukseltaan peli nousee yhdeksi tämän hetken parhammista – mikäli siis miekat, kilvet ja örkit yhtään kiinnostavat.

Odotellessani muutaman minuutin pelin asentumista konsolille vilkaisin ”viihdehyllyyni”, jossa on yksi jos toinenkin Keskimaahan sijoittuva peli ja elokuva viimeisen 13 vuoden ajalta. Peter Jackson tuotteisti uudelleen J.R. Tolkienin perinnön ja taitaa jatkaa sitä vielä toiset 10 vuotta Hobitin filmatisoinnilla. Nopean tarkistuksen mukaan Middle-Earth: Shadow Of Mordor on 36. virallinen Keski-Maahan sijoittuva videopeli. Pelin tapahtumat sijoittuvat Hobitin ja Taru sormusten herrasta -kirjojen väliseen ajankohtaan. Saadaanko Tolkienin tarinoista vielä jotain irti? Saadaan.

Middle-Earth_4Middle-Earth: Shadow Of Mordor on helvetin hyvä peli. Pelin vahvuuksiin kuuluu erinomaisen tunnelman lisäksi toimiva taistelusysteemi, laaja sulava pelimaailma ja pelin sisäinen Nemesis-systeemi, joka saa pelaajan tunnit katoamaan ja palaamaan pelin pariin yhä uudelleen. Tarina on keskivertoa parempi ja tarpeeksi simppeli avoimeen maailmaan, sillä tarinatehtävien välissä voi suorittaa useammankin sivutehtävän tai hortoilla Mordorin karuilla tantereilla ilman, että putoaa päätarinan kärryiltä. Tarina ei suoraan liity Taru Sormusten Herrasta -kaanoniin, vaan liikkuu jossain sivu-urilla viitaten välillä kuitenkin sormusten tarinaan.

Middle-Earth_3Pelin päähenkilö on samooja nimeltä Talion, jonka tehtävä on vartioida mustan portin varuskuntaa. Uruk-joukko hyökkää varuskuntaan ja Sauronin kätyrit uhraavat Talionin ja tämän perheen rituaalin merkeissä. Muistinsa menettänyt mystinen aave yhdistyy Talioniin surman hetkellä ja estää tätä kuolemasta kokonaan. Talionista tulee jotain aaveen ja ihmisen välillä. He päättävät yhdessä kostaa Talionin perheen murhan ja selvittää aaven menneisyyden. Juonen perässä voi juosta koskematta sen kummemmin sivutehtäviin, ja pelin saa pelattua läpi hieman reilussa kymmenessä tunnissa, mutta en voi todellakaan suositella sitä. Pääjuonen eteneminen vaatii nimittäin liian vähän perehtymistä pelin Nemesis-järjestelmään, joka nostaa pelin hyvästä pelistä erinomaiseksi.

Mitä ylemmäs hierarkiassa mennään, sitä vaikeampi on saada oikein isoja pomoja näyttämään rumat naamansa.

Middle-Earth_5

Kukkulan kuningas

Pelissä Mordorin örkeillä ja Urukeilla on erittäin tarkka hierarkia. Valtataistelua käydään jatkuvasti ja pelaajan tehtävä on laittaa niin paljon kapuloita Sauronin armeijan rattaisiin kuin mahdollista. Pelissä on Sauronin armeija -niminen valikko, josta voi nähdä armeijan sen hetkisen hierarkian. Pelaaja ei kuitenkaan tiedä valtapyramidin jäsenten henkilöllisyyksiä ennen kuin Talion on havainnut ne fyysisesti pelimaailmassa tai kaivanut ne jonkun vihollisen mielestä. Aave antaa Talionille keinot kuulustella örkkejä ja Urukeja tunkeutumalla niiden mieleen. Tietoa voi kaivaa ylempiarvoisten henkilöllisyydestä, heikkouksista ja vahvuuksista. Tieto on valtaa ja paska valuu alaspäin, sama toimii Mordorissa. Mitä ylemmäs hierarkiassa mennään, sitä vaikeampi on saada oikein isoja pomoja näyttämään rumat naamansa. Kaatuneiden kapteenien tilalle nousee uusia ja sen hetkiset käyvät jatkuvaa alue- ja valtakiistaa keskenään. Jos örkki päihittää Talionin taistelussa, tämä nousee leveleitä ja saa luultavasti ylennyksen. Ylennetty örkki on luonnollisesti seuraavalla kerralla vielä vaikeampi päihittää. Systeemin Nemesis-nimi on ansaittu. Katkeruus ja kostonhalu nousee yllättävästi, kun sama ruma ja rujon näköinen örkki on laittanut pääsi lentämään jo pariin otteeseen ja päässyt karkuun vähintään yhtä monta kertaa. Kapteenien roskapuheet ovat viihdyttävää kuunneltavaa, ne muistavat mahdolliset aikaisemmat tapaamiset ja loukkaantumiset ja uhkaavat kostaa. Kapteeneita voi eksyä samalle alueelle useita. Kapteeneilla on lähes poikkeuksetta mukanaan jonkinlainen posse, joten jalat kannattaa ottaa alle, jos tilanne käy liian kuumaksi. Kapteeneita korkeammalla olevilla sotaherroilla voi olla usempi kapteeni henkivartijana, joten on suositeltavaa hoidella henkivartijat ennen kuin yrittää hyökätä sotaherran kimppuun.Middle-Earth_7

Taistelusysteemi on parhaiten tuttu Rocksteady Studiosin Batman -sarjasta. Yksinkertainen muutaman napin mekaniikka sopii hyvin pelin henkeen. Se antaa pelaajalle tarpeeksi haastetta ja onnistumisen tuntua, ja toisinaan pelaaja voi jopa tuntea itsensä erittäin taitavaksi miekkamieheksi. Lyöminen ja kombosarjan kasvattaminen tapahtuu tahdittamalla iskut yhtä nappia painamalla ja suuntaa määrittämällä niin, että iskusarja ei katkea. Mitä pidempi iskusarja, sitä tehokkaampia iskuja Talion upottaa örkkeihin. Aina tietyn yhtenäisen iskumäärän jälkeen Talion voi tehdä nopean teloituksen ja näin karsia sillä hetkellä vaarallisimman örkin pois pelistä. Brutaalit lopetusliikkeet ovat tyylikkäitä ja antavat aiheen korkealle ikärajalle. Pökertyneen örkin voi myös päästää tuskistaan niin kutsutulla maateloituksella, mutta se vie hetken aikaa, joten sitä ei voi suositella ison joukon keskellä. Taisteluista selviytyminen perustuu onnistuneiden iskujen lisäksi onnistuneisiin vastahyökkäyksiin, torjuntoihin ja väistöihin. Välillä on hyvä ottaa jalat alle, sillä suureksi paisunut örkkilauma on haasteellinen selättää. Talionilla on käytössä myös jousiase, josta voi ampua varjonuolia, joita voi kerätä ympäri Mordoria tai imemällä niitä örkeistä. Jousella on hyvä napata muutama ylimääräinen silmäpari vartiotorneista tai estää örkin liikettä ampumalla nuoli jalkaan. Tämä on yksi Talionin ruumiissa lymyilevän aaveen opittavista kyvyistä, jotka auttavat heitä saavuttamaan päämääränsä.

Middle-Earth_9

Samoojan ahneus

Liikkuminen ja kiipeily muistuttaa Assassin’s Creediä monin tavoin, vaikka onkin hieman kömpelömpää. Hahmon liikuttelu on kuitenkin miellyttävän hallittua ja virheliikkeitä sattuu harvoin. Korkeuseroja ja mielenkiintoisia tutkittavia paikkoja on paljon. Puskissa ja kielekkeillä voi väijyä ja hyökätä vihollisen kimppuun. Yllätyshyökkäys voi olla oiva tapa ottaa kapteeni hengiltä ilman suurempaa kahakkaa, mikäli yllätyshyökkäykset ovat kyseisen kapteenin heikkous. Eli puskissa ja kielekkeillä väijyminen tulee tutuksi. Maailmassa on aktivoitavia torneja joiden välillä voi pikamatkustaa, mutta mielenkiintoiset maisemat taittaa mielellään jalan. Matkalla voi aina vapauttaa muutaman orjan örkkien kynsistä.

Middle-Earth: Shadow Of Mordor on tasapainoinen kokonaisuus, josta on vaikea löytää pahaa sanottavaa.

Middle-Earth_10Mordor ei ole vielä kirjoista tuttu palanut ja autio erämaa, vaan paikkaa vasta muokataan sellaiseksi ihmisorjien voimin. Talion hiipii Uruk-leirien keskellä vapauttaen orjia ja houkutellen yhä korkea-arvoisempia Urukkeja esiin päästäkseen käsiksi Sauronin lähimpiin palvelijoihin, heihin, jotka surmasivat hänen perheensä. Middle-Earth: Shadow Of Mordor on tasapainoinen kokonaisuus, josta on vaikea löytää pahaa sanottavaa. Hieman pompahtelevaa tarinaa lukuun ottamatta Mordorin tutkiskelu on viihdyttävää puuhaa, jossa aika vierähtää. Vielä yksi kapteeni hengiltä, vielä yhden henkilöllisyys selville, vielä yksi tehtävä. Suosittelen suuresti jokaiselle.

 

Pelien parissa vietetty aika on kuin laittaisi pankkiin rahaa…vai miten se meni. Kuuntele Pelaajien Podcast!

Leave a reply:

Your email address will not be published.