Mortal Kombat X

Vuonna 2011 julkaistu Mortal Kombat (9) herätti historiallisen pelisarjan henkiin loistavasti ja oli mielestäni yksi vuoden 2011 parhaista peleistä. Peli esitteli uusia ominaisuuksia kuten kivuliaat X-Ray -liikkeet ja Challenge -tornin, mutta oli monelta osin uskollinen MK -peli. Mortal Kombat X jatkaa edellisen osan viitoittamalla tiellä tuoden kasan uusia taistelijoita ja pitävän mukana asiat jotka viimeksi niin loistavasti toimivat.

Mortal Kombat X:n tarinamoodi jatkaa edellisen osan tapaan viihdyttävästi vaikka onkin kestoltaan selkeästi lyhyempi. Kahteentoista osaan ( ja pelattavaan hahmoon) jaettu tarina hyppii vauhdikkaasti paikasta toiseen ja sisältää pieniä lisämausteita kuten useita Quick Time Eventtejä. Pelin tarina on saanut hieman kritiikkiä, mutta mielestäni pelin tarina oli aivan yhtä sekopäinen ja viihdyttävä kuin edellisessä MK -pelissäkin. Kestoa olisin toivonut sille hieman enemmän. Tarinamoodin loppukliimaksi on hieman kyseenalainen ja kieltämättä omituinen lopetus muuten varsin kelvolliselle kampanjalle.

2743352-mortal+kombat+x_20150416133339

Tarinan pääpahis Shinnok on myöskin enemmän altavastaaja kuin pelottava uhka.

Tarinamoodi pyörii paljolti Jacqui Briggsin, Takedan, Cassie Cagen ja Kung Jinin ympärillä, jotka ovat MK -sarjasta tuttujen hahmojen jälkeläisiä tai sukulaisia. Pientä alkavaa romantiikkaakin nähdään tyyppien seikkailussa ja kieltämättä herää fiilis, että NetherRealm on halunnut tehdä tarinamoodista teemaltaan hieman kevyemmän. Pääpahis Shinnok on enemmän altavastaaja kuin pelottava uhka.

Suuri hahmovalikoima korostuu entisestään hahmojen kolmella pelityylillä. Jokainen taistelija omaa kolme, erilaista pelityyliä, joka valitaan hahmovalinnan jälkeen. Tietty pelityyli voi poissulkea tietyt liikkeet, mutta korvaa ne uusilla. Tämä on erittäin tervetullut lisä, joka tosin tekee oman hahmon ja tyylin löytämisestä entistä vaikeampaa.

Pelattavuus on Mortal Kombat X:ssä paremmassa kunnossa kuin koskaan. Liikkeet lähtevät ja soljuvat välillä monimutkaistenkin näppäinkomentojen kautta todella sulavasti, animaatiot leikataan toisiinsa paremmin kuin edellisessä osassa ja kankeus on tiessään. Kombot vaativat tarkkaa muistia, mutta onneksi ne saa nyt avuksi esille ruudun ylälaitaan oppimista helpottamaan. Mortal Kombat X on erittäin loistava taistelupeli, jonka hahmokatraassa on vaihtoehtoja kaikille, haki sitten nopeaa taistelijaa, hidasta tehomyllyä tai vaikeampaa, kontrolloivaa hahmoa. X-Ray -liikkeet sopivat pelin henkeen edelleen loistavasti ja ovat tunnetusti erittäin groteskeja. Lopetusliikkeet on raaempia kuin koskaan, mutta nyt mukana ovat myös Brutality -liikkeet, jotka vaativat pelaajalta tiettyjen liikkeiden käyttämistä taistelun aikana, jonka jälkeen lopputulos on taistelun keskellä tapahtuva lopetusliike, joka on paikoitellen todella näyttävää. Brutalityt ovat kuitenkin erittäin vaikeita toteuttaa, joten nettikarkeloissa niitä näkee tapahtuvan erittäin harvoin.

2743355-mortal+kombat+x_20150418144356

Verkkopuolella pelimoodeja on erittäin kattavasti, joista yksi parhaista vieläkin on King of the Hill -moodi, jossa haastetaan huoneen kovin jätkä.

Nettikoodi on Mortal Kombat X:ssä parempi kuin viimeksi, mutta täydelliseksi sitä ei voi vieläkään kutsua. Joskus vastaan tulee taisteluita jotka ratkaistaan osittaisella onnella, koska taistelun pilaa verkkoviive. Nämä ovat kuitenkin harvemmassa kuin ennen ja uskon NetherRealmin parantavan nettipuolta tulevissa päivityksissä. Verkkopuolella pelimoodeja on erittäin kattavasti, joista yksi parhaista vieläkin on King of the Hill -moodi, jossa haastetaan huoneen kovin jätkä. Matseja voi myös katsoa sivusta emoteilla kommentoiden. Nettimatsit tuovat pisteitä myös omalle Factionille, voitti sitten perinteisesti tai Faction -tapolla, joka on varsin tylsä lopetusliike. Kaikenkaikkiaan Mortal Kombat X:n nettiominaisuudet ovat todella kattavat.

Mortal Kombat X sisältää yhteensä 11 uutta taistelijaa, jos mukaan lasketaan DLC -hahmot Jason Vorhees, Predator ja Tremor. Uusista taistelijoista erityismaininnan saavat minulta Kenshin poika Takeda, Johnny Cagen tytär Cassie Cage, hyönteiskuningatar D’Vorah ja revolvereitaan pyörittelevä Erron Black. Vaikka uudet hahmot ovatkin pääosin mielenkiintoisia, huomasin pelaavani pääsääntöisesti Kenshillä, Sub-Zerolla ja Kitanalla. Mortal Kombat X:n hahmovalikoima on kattava, mutta muutaman olisin toivonut siirtyneen edellisestä MK -pelistä, kuten Smokenja Noob Saibotin. Myöskään cyberninjoja ei MKX:stä löydy.

2743353-mortal+kombat+x_20150418143900

Factions -ominaisuudella on haettu enemmän merkitystä moninpeliin, joka hieman karisee siinä vaiheessa, kun pelaaja voi koska vain halutessaan vaihtaa klaaniaan, vaikka selkeästi suositumpaan

Toki mukana on uusia muotojakin. Living Towers on muoto jossa kivutaan MK -sarjan mukaan perinteisesti taisteluketjussa ylöspäin, mutta nyt mukaan ajoittain pakkaa sekoittavia muuttujia. Moodi on hyvin samankaltainen kuin edellisen osan Challenge -torni, mutta haasteet muuttuvat eri aikavälein tornin tyypistä riippuen. Living Towers on kelvollinen lisä jo mainioon peliin, mutta ei henkilökohtaisesti jaksanut kiinnostaa kovinkaan pitkää aikaa.

Verkkopelaamista on väritetty Factions -ominaisuudella, jossa pelaaja liittyy yhteen klaaniin( Black Dragon, the Brotherhood of Shadow, the Lin Kuei, Special Forces ja White Lotus), jolle kerätään matsaamalla pisteitä. Pojoja voi kerryttää reippaammin täyttämällä tiettyjä vaatimuksia, kuten voittamalla matseja esimerkiksi tietyllä hahmolla. Factions -ominaisuudella on haettu enemmän merkitystä moninpeliin, joka hieman karisee siinä vaiheessa, kun pelaaja voi koska vain halutessaan vaihtaa klaaniaan, vaikka selkeästi suositumpaan. Koko systeemi on varsin hauska idea, jolle olisi hieman toivonut enemmän lihaa luiden ympärille.
Mortal Kombat X näyttää todella hyvältä sulavine animaatioineen ja taustoineen. On kuitenkin hieman harmi, että NetherRealm ei ole tuonut peliin MK 9:stä tuttua vahinkomallinnusta. Nyt saadaan tyytyä pieniin ruhjeisiin voittajan kasvoilla haavojen ja kyljestä törröttävien luiden sijaan. Ehkä pieneltä kuulostava detalji, mutta mielestäni erittäin toimiva lisä edellisessä Mortal Kombatissa. Myös jotkut hahmoista, kuten Cassie Cage ja muutama muu jangsteri, eivät näytä läheskään niin yksityiskohtaiselta kuin esimerkiksi Erron Black, Shinnok ja Kotal Kahn.

Mortal Kombat X sisältää myös eräänlaisia mikromaksuja. Pelaaja voi ostaa kosmeettisia asioita, kuten erilaisia kuteita, mutta myös Kryptan salaisuudet voi avata kokonaan oikealla rahalla. Tulevat DLC -hahmot voi tilata Season Passin muodossa, joiden lisäksi Goro on yksittäinen, maksullinen hahmo heti julkaisussa. Mortal Kombat X esittelee myös Easy Fatality -liikkeet, joita voi toteuttaa vain jos pussukasta löytyy siihen käypiä Token -esineitä, joita myös voi ostaa pakkauksissa oikealla rahalla.Pääosin kaikki nämä ovat kosmeettisia asioita, joiden määrä hieman ihmetyttää, mutta Warner on osittain tekemässä myös samaa tulevan Batman Arkham Knight -pelin kohdalla.

Mortal Kombat X on loistava taistelupeli, joka jatkaa tuttua linjaa MK 9:n osoittamalla, uudelleen kirkkaana palavalla tiellä. Sen yksinpeli olisi kaivanut hieman lisää pituutta, verkkopeli teknisesti pientä hiomista, mutta kokonaisuutena peli on täynnä sisältöä tuntikausiksi. Mortal Kombat on oma henkilökohtainen taistelupeli -suosikkini ja sellaisena se tuntuu vieläkin pysyvän.

Kuvat: Giant Bomb

Parasta nyt: 1. Super Mario Odyssey 2. Pillars of Eternity 3. Battlefront 2. Odotan: God of War (PS4). Voit seurata minua myös Twitterissä!

Leave a reply:

Your email address will not be published.