Murasaki Baby

Murasaki Baby vie pelaajan surrealistiselle seikkailulle ja antaa yhden esimerkin siitä, mihin PS Vita pystyy, kun sille annetaan mahdollisuus. Pulmanratkontaan ja nokkeluuteen nojaava peli jättää jännittävästä tunnelmasta huolimatta aavistuksen toivomisen varaa pelillisiin ratkaisuihin.

screenshot (2)_1410362942Pelin päähenkilö Baby on omituisen ihastuttava pikkulapsi. Pelaajan tehtävä on kirjaimellisesti kädestä pitäen autettava lasta löytämään äitinsä. Baby pitelee toisessa kädessään purppuran väristä ja sydämen muotoista ilmapalloa. Jos pallo karkaa, peli loppuu. Jos pallo menee rikki, peli loppuu. Eteen tulee muita, toinen toistaan kummallisempia hahmoja, jotka kaipaavat apua toinen toistaan kummallisemmissa ongelmissaan. Murasaki Baby tarjoaa myös paljon muuta kuin mielenkiintoiset ja mielikuvitukselliset hahmot. Jokaisen vastaan tulevan hahmon tarina on yksi pelin taso. Tasoja edetessä selviää syy, mitä kulloinkin autettavalle hahmolle on tapahtunut ja miksi. Pelimaailmassa vastaan tulevia ilmapalloja puhkomalla avataan vaihtoehtoisia todellisuuksia, joita vaihtelemalla edestakaisin selvitään pelin kentistä ja pulmista. Eri todellisuuksia on noin kolme kappaletta per taso. Pelissä ei ole varsinaisesti dialogia tai edes monologia. Baby huhuilee tämän tästä äitiään ja loppu onkin sitten tunnistamatonta pulinaa ja ääntelyä hahmojen kesken. Äänimaailma ja musiikit ovat pelin ehdottomia vahvuuksista, joten kuulokkeilla pelaaminen on erittäin suositeltavaa.

Kekseliäs ja hauska peli.

MIB_Screenshot_004_1410362939Murasaki Baby on erinomainen esimerkki siitä, miten PS Vitan ominaisuuksia tulisi hyödyntää pelinkehityksessä. Tasot ovat graafisesti tyylikkäitä ja kontrastinen tunnelma sopii mainiosti todellisuuksien vaihtoon. Pelihahmoa liikutetaan raahaamalla sitä kosketusnäytöltä kädestä. Ilmapalloa pystyy suojelemaan siirtelemällä sitä suojaan vastaan tulevilta esteiltä ja uhilta. Se pitää napata kiinni, jos se pääsee karkaamaan Babyn kädestä. Pelin nojaa vahvasti vaihtoehtoisiin todellisuuksiin. Pelin kehittäjä Ovosonico on tehnyt luonnollisen ratkaisun asettaessaan todellisuuksien vaihdon taustapaneeliin. Todellisuutta voi vaihtaa liu’uttamalla sormea Vitan taustapaneelissa. Itse olisin kaivannut jotain lisänappia liu’uttamisen lisäksi, sillä nyt todellisuus vaihtuu turhan usein vahingossa. Takapaneelia näpäyttäessä aktiivisessa todellisuudessa tapahtuu usein jotain, minkä avulla voi selvittää sen hetkisen kentän esteistä. Kekseliäs ja hauska peli.

Kiireinen pelaaja

MIB_Screenshot_011_1410362941Yksi käsi – tai siis sormi – liikuttelee hahmoa ja toinen käsi pitää kiinni konsolista ja vaihtelee todellisuuksia takapaneelista. Itsellä meni jo tässä vaiheessa kieli keskelle suuta keskittymisen merkiksi. Nyt käännä Vita ylösalaisin ja vaihtele todellisuuksien välillä etsien sitä, mikä auttaa sinua pääsemään edessä olevan kuilun yli. Samalla pidä Babyn ilmapallo ehjänä näpäyttämällä vapaalla sormella siivekkäitä hakaneuloja, jotka odottavat sopivaa hetkeä päästä puhkaisemaan pallo. Lasta liikuttava käsi peittää helposti osan näytöstä ja pakottaa kehon sellaisiin asentoihin, että pelaaminen esimerkiksi julkisen liikenteen kulkuneuvoissa olisi hieman huolestuttavaa katseltavaa. Pelaaminen menee siis helposti sekoiluksi. Ei kuitenkaan anneta sen häiritä liikaa, ehkä olin vain taitamaton.

MIB_Screenshot_007_1410362940Baby on hahmona todellakin hellyttävä. Hänellä on suu otsassa ja hän tuntuu pelkäävän lähes kaikkea. Babyn ohjaaminen kädestä pitäen tekee pelikokemuksesta intiimimmän. Toisinaan pelihahmo on niin peloissaan ja vastahakoinen liikkumaan, että pelaaja joutuu retuuttamaan lasta edetäkseen. Murasaki Babyn grafiikka ja pelattavuus toimii ainakin minulle ja peli nousee ehdottomasti yhdeksi Vitan parhaimmista. Peli on lyhyt mutta täyteläinen. Alhainen hinta ainoastaan helpottaa päätöksentekoa ottaa Murasaki Baby peluuseen.

Pelien parissa vietetty aika on kuin laittaisi pankkiin rahaa…vai miten se meni. Kuuntele Pelaajien Podcast!

Leave a reply:

Your email address will not be published.