Paluu todellisen Cross-Platformin pariin

Final Fantaxy XIV kantaa harteillaan vuoden 2010 takaista, kivualiasta historiaa, mutta on tällä hetkellä yksi pidetyimpiä morppeja. Pelin ensimmäinen, katastrofaalinen julkaisu kummittelee kaukaisuudessa ja Realm Reborn -lisänimellä nykyään kulkeva verkkoroolipeli on kunnioitettava tapaus, joka on suunniteltu fanien ehdoilla usealle, ristiinpelattaville alustoille.

Yoshida on myös useasti painottanut suurta painetta, joka kohdistui FFXIV:n uudelleenkehitykselle.

13845441213_7c6e7ee78fSquare Enix vedettiin pahasti polvilleen pelin alkuperäisen julkaisun kanssa. Yhtiössä mietittiin asioita todella ankaralla kädellä ja pelin uudelleenkehityksen ohjaajaksi heitettiin Naoki Yoshida, joka osallistui laajasti pelin eri osa-alueiden kehitykseen ohjaamisen lisäksi. Miehen nöyryyttä on vaikea olla huomaamatta haastatteluista. Yoshida on myös useasti painottanut suurta painetta, joka kohdistui FFXIV:n uudelleenkehitykselle. Realm Reborn on Yoshidalle erityisen tärkeä projekti, joka näkyi vahvasti miehen murtuessa pelin julkaisutapahtumassa viime vuonna. Peli otettiin fanien keskuudessa loistavasti vastaan, vaikka uudelleenjulkaisu kärsikin odottamattomista serveriongelmista suuren pelaajamäärän vuoksi. 

Cross-Platform -morppi

Kyseessä on yksi harvoja kuukausimaksullisia verkkoroolipelejä ja en usko sen heti kääntyvän Free-to-Playksi. Servereitä on useita ja pelaajamäärä tuntuisi omalla Cerberus -serverilläni olevan varsin kunnioitettava. Realm Reborn on todellinen Cross-Platform -morppi. Peliä voi pelata joko PC, PlayStation 3 -ja PlayStation 4 -alustoilla ja jokainen versio jakaa keskenään samat serverit. PS3 -versio on tietysti versioista se tahmein, mutta täysin pelattava. Itse omistan pelistä jokaisen version, koska halusin yksinkertaisesti nähdä kuin 8 -vuotinen PS3 pärjää Realm Rebornin kanssa. Square Enix on rajoittanut visuaalisesti järkevissä kohdissa ja peli pysyy täysin pelattavissa. Square Enix antaa PS3 -omistajien päivittää pelin PS4 -versioon täysin maksutta, mutta omalle PS3 -versiolle täytyy samalla sanoa hyvästit.

PlayStation 4 -version parissa

Pelasin pelin PC -versiota enemmän sen julkaisussa elokuussa 2013, jota ennen osallistuin PS3 -version betatesteihin. Virallinen julkaisu kärsi aikaisemmin mainituista ongelmista, joka osittain erkaannutti minut pois pelin parista viikoiksi. Palasin tilanteen rauhoituttua takaisin Eorzean maisemiin, mutta vasta nyt PlayStation 4:lla peli tuntuu iskevän oikeaan tilanteeseen, jossa konsolilla ei suuria roolipeliepoksia vielä ole.

Huomaan asennoituvani siihen tällä hetkellä enemmän Final Fantasy -pelinä kuin perinteisenä MMO – aikasyöppönä

Realm Reborn on loistava konsolilla ja toiminnot voi mäpätä miten haluaa ohjaimelle. PS4 -version kosketusalustaakin voi käyttää kursoria liikuttamaan. Nautin pelistä paljon enemmän sohvalla ja kaverin kanssa Partyssä samalla lätisten. Vaikka olen oman MMO -aikakauteni ohi jo elänytkin, tuntuu Realm Reborn uudestaan hyvältä ja morppina huomaan asennoituvani siihen tällä hetkellä enemmän Final Fantasy -pelinä kuin perinteisenä MMO – aikasyöppönä. Levutan rauhassa Archeriani, jonka kylkiäisiksi alotin uuden hahmoluokan levutukset Black Mage -erikoistuminen pitkän ajan tähtäimessä. Tiedän, että jossain vaiheessa muut pelit vievät Realm Rebornista voiton, mutta siihen asti nautin pelistä rauhallisissa pätkissä.

1186081_581532458575765_354615774_n
Alkutasojen varusteet ovat yksinkertaisesti rumia..

Entäs se Remote-Play?

Kyllä, Realm Rebornia voi pelata PlayStation Vitan kautta Remote-Play -toiminnon avulla. Pitää kuitenkin ymmärtää, että peli tavallaan skaalautuu pienempään kuvakokoon, jolloin varsinkin tekstin luettavuus kärsii. Tämä kuitenkin korjaantuu joltakin osin nostamalla asetuksista UI -skaalausta 140 prosenttiin, jolloin pelistä tulee helpommin luettavampi. Huomasin Remote-Playn olevan varsin otollinen tapa pelata tappotehtäviä tai muuten vaan grindata mobeja kun televisio on muussa käytössä.

Hatunnosto

Realm Reborn on sisuskaluiltaan kuitenkin todella perinteinen morppi, mutta erittäin hiottu sellainen sisältäen paljon featureita, joita ilman liian moni MMO saapuu markkinoille. Peli vaatii valtavasti perehtymistä, kärsii usein japanilaisista outouksista ja on välillä todella sekava ja vaikeasti lähestyttävä. Se on kuitenkin valovuosia ensimmäisen FFXIV -version edellä. Kyseessä on myös Final Fantasylle uskollinen peli, joka muistuttaa siitä muun muassa loistavilla melodioillaan. Hattua on pakko nostaa loistavasti käännetyistä konsoliversioista, joissa on kustomointivaraa tehdä kokemuksesta vieläkin sujuvampi kotisohvalta pelaaville. Suosittelen Realm Reborniin tutustumista vaikkapa ihan ensimmäisen, ilmaisen kuukauden muodossa.

Kuva (Naoki Yoshida): PsBlog

Parasta nyt: 1. Super Mario Odyssey 2. Pillars of Eternity 3. Battlefront 2. Odotan: God of War (PS4). Voit seurata minua myös Twitterissä!

Leave a reply:

Your email address will not be published.