Pelaajan kaveri kuutamolla

Oletko koskaan seurannut sivusilmällä jotakuta ystävääsi, joka ei pelaa pelejä mutta pyrkii olemaan mukana kun niistä keskustellaan? Melko nopeasti ja intohimolla etenevä keskustelu kuulosta ummikon korvaan varmasti osittain mielenkiintoiselta, kaikkine näppärine lyhennyksineen ja pelislangeineen. Ei tarvitse kuitenkaan edetä montaakaan virkettä keskustelussa eteenpäin, kun kuuntelijan pään yläpuolelle pulpahtaa WTF-kupla. Hän jaksaa ehkä keskittyä vielä hetken, muutama mukananauru, jotka pikkuhiljaa muuttuvat hymähdyksiksi ja sen jälkeen katse alkaa hapuilla jotain, johon paeta tästä kiusallisesta tilanteesta. Kaikki, jotka ovat tämän kiusallisuuden kokeneet, oppivat aikanaan välttämään nämä keskustelut ja – jopa kiertämään ne kaukaa. Ainakin omat ei-pelaaja-ystävät katsovat ohikulkiessaan enää vain hymyillen ja kehottavat hankkimaan elämän.

Jokaisella tosipelaajalla on varmasti muutama kaveri, joka pitää satunnaisesta pelailusta. Itsellänikin on näitä yhden illan bondausjuttuja, joissa pelataan esim. co-op-tilassa jokin räiskintäpeli läpi. Turhan analyyttistä kokemusta on turha odottaa. Kevyt kritiikki koostuu lähinnä siitä, kun sanotaan, että jokin kohta on ”ihan jees” tai todetaan, että peli näyttää hyvältä. Usein väkijuoman tahdittamana tapahtuva pelikokemus on silti omalla tavallaan mieltä keventävä. Tapa pelata pelejä ilman, että on jatkuvasti katsomassa jotakin kriittisin silmin, tuo mukanaa sitä hohtoa, jota pelaamisessa on alkujaan ollut. Itselleni on vuosien vieriessä tullut tavaksi keskittyä pelatessa yhä enemmän pelin sisältöön, ulkoasuun, ääniin, pelattavuuteen ja kaikkeen muuhun mikä nyt ikinä pelikokemukseen vaikuttaakin. On ilo huomata hämmästys ja ihailu uutta peliä kohtaan, jos pelikaverilla on muutama vuosi taukoa sitten viime pelisession sekä suppea tausta peleistä tai pelikehityksestä. Samalla muuttuu mielikuva siitä, mitä pelit nykyään ovat ja mitä ne tarjoavat. Olisi mukavaa kutsua tätä tapahtumaa jonkinlaiseksi pelikoulutukseksi.

Pelikoulutusta olisi syytä laajentaa myös muualle, varsinkin sinne, missä pelejä syystä tai toisesta osoitellaan sormella. Muun muassa professorit, psykologit ja tietenkin Jack Thompsonin kaltaiset asianajajat antavat melko painavaakin kritiikkiä siitä, miten pelit vaikuttavat ihmisiin. Suuren median edessä esitettyjen väitösten ei tarvitse olla edes osittain tosia, kun ne jo vaikuttavat ihmisten mielipiteisiin. Harmaa on siis mustaa tai valkoista kun niin halutaan. Olisi mielenkiintoista päästä viettämään yhteinen peli-ilta tälläisen antipeli-ajattelijan kanssa. Tuskin tämän ajatukset pelien vaikutuksista muuttuisivat, mutta ainakin saisi tietää, mistä kaikki väitökset kumpuavat. Sitäkään en lähtisi kieltämään, etteivätkö väkivaltaiset pelit vaikuttaisi varsinkin nuoreen mieleen. Mutta siksi peleissä on ikärajat. Uskallan olettaa, että tämä ajojahti koskee suurelta osalta väkivaltapelejä. Lasketaanpa, miten paljon esimerkiksi sotasimulaatioon, murhaamiseen sekä taisteluun liittyviä pelejä on tarjolla…no melko paljon. Pelaajamäärät lasketaan miljoonissa, ja jos pelit vaikuttaisivat niin vahvasti kuin jotkut ”asiantuntijat” väittävät, määrä pienenisi melko nopeasti. Terve ihminen osaa erottaa todellisuuden fiktiosta ja on kaikenkaikkiaan yllättävän fiksu olento. Yksilötasolla tapahtuvat mielenhorjunnat ja teot, saavat kaikki nämä asiantuntijalokit kaartelemaan viihteen ylläpuolelle ja kaakattamaan kaikkea mitä sylki suuhun tuo. Yhteiskunta, jossa elämme on oppinut etsimään syyllisen aina kun sellaista tarvitaan, vaikka väkisin. Kansa haluaa syyllisen, tai siis media haluaa syyllisen. Mitä surullisempi tai kauheampi rikos, sitä enemmän syyllistä tarvitaan. Vuosikymmen taaksepäin syyllinen oli vielä elokuvat, nyt videopelit.

Monella ihmisellä on jokin mielipide peleistä ja pelaamisesta. Eri mielipiteitä on aina. Mutta se miten ne mielipiteet muodostuvat on toinen asia. Pelaajan täytyy tehdä oma työnsä täällä ruohonjuuritasolla ja pyrkiä luomaan oikeampaa kuvaa siitä, mitä peliharrastus oikeasti on.

Pelien parissa vietetty aika on kuin laittaisi pankkiin rahaa…vai miten se meni. Kuuntele Pelaajien Podcast!

Leave a reply:

Your email address will not be published.