The Walking Dead – Season 1

Telltale Gamesin episodi kerrallaan ladattava The Walking Dead –seikkailupeli on mielenkiintoinen ja nerokkaasti kirjoitettu peli, joissa valinnoilla on väliä. Reilun kymmentuntinen matka säväyttää enemmän kuin alkuperäisestä sarjakuvasta versioitu Tv –sarja koskaan on säväyttänyt. Kahden kympin hintalapulla varustettu The Walking Dead on pelikäsikirjoittamista parhaillaan.

Ensimmäinen episodi lähtee käyntiin kun Lee Everett on poliisiauton kyydissä matkalla lukkojen taakse, kun pirssin eteen sattuu zombin ryökäle. Kohta mies huomaa, että maailma on muuttunut, eikä todellakaan parempaan suuntaan. Mukaan tarttuu pieni tyttö Clementine, josta pitäisi vielä yrittää pitää huolta vaikka kuinka muut eivät miehen tunnollisuuteen uskoisikaan. Clementinen hengissä pitämisen lisäksi pitäisi vielä ratkoa ryhmän sisäisiä kemioita ja päättää kuka saa elää ja kuka kuolla. Meininki on todella tylyä ja välillä jopa ennennäkemätöntä videopelissä. Tarina sisältää reilusti juonenkäänteitä ja yllätyksiä, joita en todellakaan ala tässä spoilaamaan, vaikka kuinka tekisi mieli.

Voisin luonnehtia The Walking Deadia seikkailupeliksi ja monella tapaa jopa Point ’n Click –tyyppiseksi, vaikka pulmanratkonta ei vedä todellakaan vertoja monille PC –klassikoille. Pelissä ei kuitenkaan ole tästä kyse, vaan keskittyminen on kokonaan tarinankerronnassa ja pelaajan tekemillä valinnoilla ja niiden vaikutuksilla. Pelaamista on vaikea lopettaa, koska Leen seikkailu on hienosti kirjoitettu ja pelaaminen etenee koko ajan mielenkiintoisia sivuhahmoja tavaten.

Ensimmäinen episodi, ” A New Day”, voi monesta tuntua heikoimmalta, mutta sen funktio selkeästi on tuoda pelaaja rauhallisesti osaksi tarinaa, sen puitteita ja yleistä pelimekaniikkaa. Toinen episodi , ”Starved for Help” onkin jo sitten jotain aivan muuta ja selkeästi yksi koko kauden mielenkiintoisempia. Tämän jälkeen meininki hieman rauhoittuu hetkeksi, mutta vain hetkeksi. Viimeiset kaksi episodia sisältävätkin reilusti draamaa sekä valintoja ja kauden loppuhuipennus ei todellakaan jätä ketään kylmäksi. Koko ”tuotantokausi” on loistavasti tasapainossa ja kun meininki tuntuisi laantuvan, tulee yllätyksenä jokin seuraava dramaattinen juonenkäänne.

Itse pelaaminen ei ole kovinkaan hankalaa. Analogitateista liikutetaan Leetä ja ”tähtäintä”, jolla tutkitaan ja vaikutetaan ympäristöissä. Ohjaimen napeilla toimitaan eräänlaisissa reaktiotesteissä ja tietysti valitaan mieluisin keskusteluvaihtoehto. Skarppina kannattaa olla, koska tilanteet lipuvat ohitse, jos mitään ei paina tai valitse. Joskus Leen on myös hyvä olla hiljaa, koska joihinkin asioihin ei mielestäni kuulunut puuttua. Kaikki on pelaajasta kiinni kuitenkin. Haluatko kenties olla alusta asti julma tietylle henkilölle vaiko sovintoja hierova vässykkä?

Audiovisuaalisesti peli on tyylikäs, vaikka grafiikka ei välttämättä silmiä hivelekään. Peli on visuaalisesti tyylitelty, joka sopii hienosti sen luonteeseen ja keventää ajoittain pelin väkivallan kuvaamista. Äänimaailma on paljolti zombien ulvontaa ja tehosteita, mutta musiikkiraita ja sen käyttö nousee edukseen ja kasvattaa tyylikkäästi tunnetiloja. The Walking Dead yrittää selkeästi herättää pelaajassa tunteita ja mielestäni onnistuu siinä varsin hyvin.

Palkintoja kahminut The Walking Dead on yksi viime vuoden parhaita latauspelejä. Suosittelen koko viisiosaista kautta kaikille hyvästä tarinasta pitäville. Kyseessä on elokuvallinen kokemus, josta itse pelaamista ei kannata liiaksi odotella, vaikkakin mielestäni nämä kaksi elementtiä olivat hyvin balanssissa. Telltale Games on suunnitellut pelille jatkoa, mikä ainakin kelpaisi minulle.

Kuvat: Giant Bomb

Parasta nyt: 1. Super Mario Odyssey 2. Pillars of Eternity 3. Battlefront 2. Odotan: God of War (PS4). Voit seurata minua myös Twitterissä!

Leave a reply:

Your email address will not be published.